Kuchnia

Ciasta i Ciasteczka

Anyżkowo: Faworkowe rurki z bitą śmietaną
Składniki :

250g mąki,
4 żółtka,
3 łyżki cukru pudru,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżki masła,
1/2 kieliszka wódki,
szczypta soli,
olej do smażenia,
500ml śmietanki 30%,
3-4 płaskie łyżki cukru pudru, ( do śmietany )
śmietan fix,
cukier puder do posypania,
50g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę. Do dużego kuka wlej śmietanę, wódkę dodaj sól i żółtka. Wymieszaj składniki. Wlej wszystko do mąki i wyrób gładkie ciasto. Przez kilka minut bij ciastem o stolnicę. Zawiń w folię i odstaw na 10minut. Ciasto podziel na 2 cześć. Każdą cienko rozwałkuj. Wytnij podłużne paski. Z foli aluminiowej zwiń niewielkie ruloniki. Nawiń ciasto na ruloniki. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Rurki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po ostudzeniu delikatnie wyciągnij folię.

Śmietanę wlej do miski. Dodaj cukier puder i śmietan-fix. Ubij na sztywno. Śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego. Do każdej rurki wciśnij śmietanę. Rurki delikatnie polej roztopią czekoladą i posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation