Kuchnia

Ciasta i Ciasteczka

CIASTO HERBATNIKOWE Z KREMEM KOKOSOWO- CHAŁWOWYM - przyslijprzepis.pl

CIASTO HERBATNIKOWE Z KREMEM KOKOSOWO- CHAŁWOWYM
21
0
Czas przygotowania: 40 min. | kategoria: ciasta i desery
Ciasto jest proste do przygotowania i co najważniejsze nie trzeba go piec. Robi się je błyskawicznie.
Ciasto herbatnikowe z kremem kokosowo- chałwowym
Składniki
• 30 sztuk herbatników (paczka 25 dag)
• 3 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji

MASA:
• 1,5 szklanki mleka
• 7 dag masła
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 3 łyżki kaszy manny
• 15 dag chałwy waniliowej
• 5 dag wiórków kokosowych

POLEWA:
• 1/3 kostki margaryny
• 1 łyżka mleka
• 1 łyżka kakao
• 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania
1.
Zagotować mleko z masłem i cukrem waniliowym. Wsypać kaszę manną, dokładnie wymieszać i chwilę gotować, aż utworzy się gęsta masa. Dodać drobno pokruszoną chałwę, wiórki i wymieszać.
2.
Na filii spożywczej ułożyć dwa rzędy po 5 sztuk herbatników. Na to wylać połowę ciepłej masy, ułożyć drugą warstwę herbatników, przykryć resztą masy i pozostałymi herbatnikami. Lekko docisnąć.
3.
Składniki polewy rozpuścić w rondelku i chwilę gotować na małym ogniu. Wierzch ciasta polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation