Kuchnia

śniadanie

Tosty francuskie z jagodami

Składniki:



-> 4 bułki grahamki mini ( najlepiej z dnia poprzedniego)



-> 3 jajka



-> 1/3 szklanki mleka



-> 1 łyżeczka miodu ( cukier, słodzik też mogą być)



-> Szczypta cynamonu



->Szczypta soli



-> Masło do smażenia



-> ½ opakowania jogurtu ( naturalny bądź typu greckiego)



-> 100-150g jagód






Wykonanie:






Jajka rozbijamy w głębokim talerzu. Dodajemy mleko ( jeśli używamy miód to wcześniej rozpuszczamy go mleku), sól, cynamon. Wszystko mieszamy jak do omletu. Bułki ( najlepiej użyć z dnia poprzedniego) kroimy na pół. Maczamy w jajku. Na patelni rozpuszczamy masło. Smażymy z każdej strony około 2-3 minuty na średnim ogniu ( uwaga, aby nie przypalić tostów, gdyż wtedy będą miały posmak goryczy). Patelnia (z roztopionym masłem) musi być bardzo dobrze rozgrzana, aby zapobiec nasiąkaniu tłuszczu przez tosty. Przekładamy na ręcznik papierowy. Dekorujemy łyżką jogurtu, posypujemy jagodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation