Kuchnia

Deserki

Budyń marchewkowy z cynamonem
-
Kobieceinspiracje.plSkładniki:
na 2 porcje

2 średnie marchewki
2 szklanki mleka + 1/4 szklanki na rozprowadzenie mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
2 łyżeczki mielonego cynamonu


Rondelek zwilżam wodą, przelewam do niego mleko (u mnie 1, 5 %),
dodaję marchewkę pokrojoną w drobną kostkę, cukier trzcinowy oraz cynamon.
Całość doprowadzam do zagotowania tak, aby marchewka była miękka.
U mnie zajęło to ok. 15 minut na lekkim ogniu.

Zawartość rondelka miksuję blenderem, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
W szklance w niewielkiej ilości mleka rozprowadzam dokładnie mąkę ziemniaczaną i dodaję ją do marchewkowego musu.
Całość zagotowuję na małym ogniu, często mieszając rózgą, aby się nie przypalił.

Budyń podaję gorący, przyprószony cynamonem.

Jeżeli lubicie bardzo gęste budynie możecie dodać więcej mąki,
mi zależało na tym, aby konsystencja była lekka i aksamitna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation