Kuchnia

obiadowe

CO MI W DUSZY GRA: GOŁĄBKI CYGAŃSKIE W SOSIE POMIDOROWYM ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI: na 23 duże gołąbki:

---80 dkg mielonego mięsa z udek indyczych (może być mięso wieprzowe)
---1 kg kapusty już posiekanej
---1/2 szklanki (250 ml) kaszki mannej
---200 gram surowego ryżu (1 szklanka)
---2 spore białe cebule
---2 ząbki czosnku
---1,5 płaskiej łyżeczki soli
---1 płaska łyżeczka zmielonego pieprzu
---10-12 śliwek suszonych
---3 jajka
---olej do smażenia
---mąka do posypania

Zalewa pomidorowa:

---1 litr czystego soku pomidorowego
---1/3 szklanki łagodnego lub ostrego ketchupu
---2 szklanki wody (1/2 litra wody)
---sól i pieprz
---1 płaska łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej (do wyboru)
Kapustę poszatkować ,włożyć do miski i zalać wrzątkiem - dobrze odcedzić na durszlaku.Przełożyć do miski z mięsem.Pokrojoną w kostkę cebulę ,posiekany czosnek przesmażyć na oleju i dodać do miski z mięsem.Wsypać suchy opłukany ryż,kaszkę manną i wbić jajka.Posolić,popieprzyć dobrze wyrobić i doprawić do swojego smaku.Uformować gołąbki-kulki,obtaczać w mące i obsmażyć na oleju.Gołąbki przełożyć do wysmarowanej olejem brytfanny
Ułożone gołąbki skropić olejem (z mięsa wieprzowego nie skrapiać) i dołożyć śliwki suszone.Sok pomidorowy wymieszać z ketchupem,trochę doprawić solą ,pieprzem,papryką i wylać na gołąbki.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.Jeżeli nie mamy przykrywanej brytfanny to przykryć folią aluminiową matową stroną do naszych oczu (to ważne).Piec 30 minut na pierwszej półce od dołu piekarnika z termoobiegiem .Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze ok.30 minut -najlepiej skubnąć i spróbować,czy ryż jest miękki.Sosu nie zagęszczam bo sam się częściowo zagęści , a poza tym gołąbki nim nasiąkną i są wilgotne,więc nie ma takiej potrzeby.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation