Kuchnia

obiadowe

Ale Meksyk! - Chili con carne z ryżem

Pyszne chili con carne tym razem z ryżem. Mięso wołowe, papryka i pomidory w parze z aromatycznymi przyprawami na pewno będzie wam smakowało. Jako dodatek proponujemy tym razem ryż. Można także podawać z nachosami, szczególnie polecamy na spotkanie z przyjaciółmi. I pamiętaj - z chili con carne jest jak z bigosem - najlepiej smakuje po podgrzaniu gdy wszystkie smaki przejdą przyprawami i się przegryzą. Jest to na prawdę rewelacyjne danie dla całej rodziny i przyjaciół.
Składniki:
250 gram mielonej wołowiny
pół puszki pomidorów bez skórek
pół puszki czerwonej fasoli z puszki
1/2 pokrojonej w kostkę zielonej papryki
1/2 pokrojonej w kostkę żółtej papryki
1 mała drobno pokrojona papryczka chilli, bez gniazd nasiennych (jeżeli chcesz zaostrzyć smak możesz je pozostawić)
pół puszki kukurydzy z puszki
pół łyżeczki przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
1 mała pokrojona w kostkę cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki suszonej kolendry
pół szklanki bulionu wołowego
pół łyżeczki przyprawy chilli
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
sól i pieprz do smaku
1 woreczek ryżu
garść świeżej pokrojonej koledry
Przygotowanie:
Na patelnię wlej olej i rozgrzej, następnie wrzuć cebulę i zeszklij na złoto, dodaj przyprawy: czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i kolendrę. Smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj zmieloną wołowinę i smaż mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się już zarumieni dodaj pomidory z zalewą (w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać 125 ml bulionu wołowego i dopraw solą oraz pieprzem. Teraz przykryj i gotuj przez 20 - 25 minut. Dodaj paprykę i gotuj pod przykryciem, aż papryka zmięknie, od czasu do czasu mieszając (około 20 mniut). Na koniec dodaj odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę i pozostaw wszystkie składniki razem jeszcze chwilę na ogniu aby przeszły smakami. Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pokrój kolendrę i wymieszaj z ugotowanym ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation