Kuchnia

pasty, serki, sosy

Pasztet cukiniowo-jaglany

Składniki na 1 keksówkę:
300g (2 szklanki) cukinii (waga po obraniu)
110g (pół szklanki) kaszy jaglanej
2 łyżki mąki jaglanej
2 małe jajka lub 1 duże (ja mam od małych kurek mojej babci, naprawdę niewielkie i myślę, że bez jajka też by się udał)
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
przyprawy: łyżeczka lubczyku, łyżeczka oregano, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki pieprzu, sól do smaku

Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu. W czasie jak kasza będzie się gotować, cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, lekko posolić i odstawić na kilka minut. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju z dodatkiem wody, pod koniec dodać 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

W misce wymieszać ciepłą kaszę (zimna się tak łatwo nie ugniecie), odsączoną z nadmiaru wody cukinię i podsmażoną cebulę - dodać mąkę, jajka, sos sojowy i przyprawy i dokładnie wymieszać całość, jednocześnie ugniatając łyżką. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, którą następnie umieścić w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piec przez ok. 50 minut.


http://naturalnakuchnia.blogspot.com/2015/09/pasztet-z-cukinii-i-kaszy-jaglanej.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation