Kuchnia

pasty, serki, sosy

3 PRZEPISY NA ZDROWE DIPY

1. Dip buraczany

Składniki:

450 g upieczonych buraków
1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowca)
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. Można dodać kroplę oliwy z oliwek.


2. Dip marchewkowy

Składniki:

5 marchewek, obranych i pokrojonych w paski
1 łyżka kminku
1 łyżka miodu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Marchewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy, następnie wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy.


3. Guacamole

Składniki:

2 dojrzałe awokado, obrane, bez pestki
sok z połowy limonki (albo cytryny)
1/2 pokrojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli
2 pomidory, bez nasion, pokrojone w kostkę
1 łyżka posiekanej kolendry
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Awokado i sok z limonki łączymy w misce. Rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Gotowe

http://dziecisawazne.pl/3-przepisy-na-zdrowe-dipy/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation