Kuchnia

jedzenie

SKŁADNIKI
2 średnie cukinie
2 małe marchewki
1 całe jajko
2 łyżki mąki
natka pietruszki
szczypiorek
sól, pieprz
papryka słodka mielona
olej rzepakowy do smażenia


40 MINUT3 OSOBYŁATWE Placuszki z cukini placki z cukini i marchewki z białym sosemplacki z cukini i marchewki z białym sosemplacki z cukini i marchewki z białym sosem i pietruszkąSKŁADNIKI
2 średnie cukinie
2 małe marchewki
1 całe jajko
2 łyżki mąki
natka pietruszki
szczypiorek
sól, pieprz
papryka słodka mielona
olej rzepakowy do smażenia
TO CI SIĘ PRZYDA

durszlak lub sito
Mamy dziś szczególny dzień swoistej retrospekcji, warto więc także w kuchni zaliczyć powrót, tym razem do przeszłości. Na tą sentymentalną okazję proponujemy Wam lekkie, jarskie, delikatne i bardzo proste danie: placuszki z cukinii i marchewki, tak dobre, jak te z warzyw z babcinego ogródka. Puszyste placki pachną ziołami i zachęcają, aby ze smakiem spożyć je z łyżką kwaśnej śmietany lub delikatnego sosu z czosnkową nutą. Nie tylko na obiad, gdyż cukiniowo-marchewkowy mix, smakowicie przyrumieniony na patelni, poleca się również na kolację lub drugie śniadanie fit w corpo! Łapcie przepis, odpalajcie „Powrót do przyszłości” i do dzieła :-)
PRZEPIS
Cukinie i marchew dokładnie umyj.
Część cukini od łodygi odkrój i wyrzuć. Resztę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Przełóż startą cukinie na sito, posól i odstaw na 20 minut.
W tym czasie obierz i zetrzyj (na tych samych oczkach tarki) marchewki.
Po upływie 20 minut cukinię dokładnie odciśnij od soku, który puściła i wrzuć do dużej miski.
Do miski dodaj też startą marchew, jajko, mąkę, posiekane zioła i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej dobrze olej rzepakowy.
Placuszki wykładaj na patelnię płaską łyżką i smaż tak samo, jak placki ziemniaczane - do zarumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation