Kuchnia

jedzenie

Orientalny gulasz z żurawiną

czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 20dag piersi z indyka lub kurczaka
- 250ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny lub 3/4 świeżej
- 1 średnia cebula
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- przyprawy - sól i pieprz

1. Kurczaka kroimy na paski lub kawałki i lekko podsmażamy (około 5 minut). Następnie odkładamy na bok.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy do niej kurczaka, paprykę chilli, kardamon i cynamon i smażymy razem 2 minuty.Następnie całość zalewamy bulionem.
3. Dodajemy żurawinę, miód, imbir oraz do smaku sól i pieprz. Wszystko razem dusimy pod przykryciem około 10-15 minut (do miękkości mięsa). Jeśli zbyt duża ilość płynu wyparuje, można dodać trochę wody.

Opcjonalnie - powstały sos można zagęścić mąką. Według mnie nie jest to potrzebne.





I jeszcze kilka słów na temat podawania. Za pierwszym razem podałam gulasz z ciemną, domową bagietką

Natomiast za drugim razem popróbowaliśmy tego dania w dwóch wariantach - z kaszą jęczmienną (ja) oraz z ziemniakami (mąż).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation