Kuchnia

jedzenie

Bezglutenowa wegańska potrawka z soczewicy | Kuchenne Wariacje

Składniki na bezglutenową wegańską potrawkę z soczewicy:

- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 400 g pomidorów z puszki (lub własny sos pomidorowy ale wtedy już nie jest to wersja wege)
- garść zielonej fasolki szparagowej (ok. 100g)
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki oliwy


Soczewicę płuczemy i gotujemy ok. 20-25 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki. Lekko solimy.

Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekamy czosnek. Dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy pomidory, przyprawy i zioła. Całość dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Fasolkę gotujemy osobno.

Gdy mamy wszystko gotowe łączymy to razem delikatnie mieszając i podajemy. Taka potrawka z soczewicy jest nie tylko smaczna ale bardzo sycąca :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation