Kuchnia

jedzenie

jadłonomia · roślinne przepisy
Wegetariański Shepherd's Pie

Składniki na ogromne, szklane naczynie żaroodporne:
•400 g zielonej soczewicy, namoczonej we wrzątku przez 1-2 godziny
•1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
•2 nieduże marchewki
•2 łodygi selera naciowego
•1 duża cebula
•szczypta tymianku
•szczypta rozmarynu
•2 ząbki czosnku
•sól i pieprz
•olej

Na ziemniaczane puree:
•5 ziemniaków średniej wielkości
•1/3 szklanki mleka lub mleka roślinnego
•3 łyżki masła lub masła roślinnego + kilka płatków
•szczypta gałki muszkatołowej
•szczypta rozmarynu
•sól i pieprz

Przygotowanie:
1.Namoczoną soczewicę opłukać i gotować w świeżej wodzie do miękkości, powinna być bardzo miękka ale jeszcze się nie rozpadać. Po namoczeniu soczewicy na ugotowanie jej wystarczy z reguły około 20 minut.
2.Kiedy soczewica się gotuje obrać ziemniaki, przekroić je na połówki i gotować w osolonej wodzie aż do miękkości.
3.Warzywa pokroić w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć cebulę. Kiedy zacznie się szklić dodać marchew i seler naciowy, wszystko smażyć na małym ogniu przez 5-8 minut delikatnie mieszając.
4.Ugotowaną soczewicę odcedzić i dodać do podsmażonych warzyw, dokładnie wymieszać i dodać koncentrat, czosnek, przyprawy oraz sól i pieprz. Połączyć dokładnie ze sobą i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Na koniec spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.
5.Ziemniaki odcedzić, dodać wszystkie składniki poza rozmarynem i rozgnieść na gładkie puree.
6.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć soczewicową potrawkę a na niego łyżkami wykładać ziemniaczane puree, delikatnie rozsmarowując je po całej powierzchni zapiekanki. Posypać rozmarynem, a na ziemniakach położyć kilka płatków zimnego masła i zapiekać przez około 20-30 minut. Najbardziej cieszy drugiego dnia, kiedy wystarczy odgrzać zapiekankę w piekarniku, najeść się do syta i zobaczyć, że zostało jeszcze na trzeci dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation