Kuchnia

Zdrowie na talerzu

batony daktylowe z masłem orzechowym i jagodami Goji

100 g migdałów
200 g daktyli
150 ml gęstego mleka kokosowego ( z puszki)
150 g masła orzechowego
4 łyżki kakao (lub karob)
na wierzch:
2 łyżki Jagód Goji
2 łyżki migdałów

Migdały uprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć.
Następnie przestudzić je i zmielić na mąkę. Ja robię to w małym blenderze.
Daktyle pozbawić pestek. Jeśli są suszone, zalać gorącą wodą, tak by je przykryła i zostawić, by zmiękły. Jeśli są świeże, pominąć ten etap.
Zmiksować mleko kokosowe, masło i odsączone z wody daktyle.
Dodać mąkę migdałową i kakao.
Miksować, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie krem. Taki krem jest doskonały do naleśników, placuszków, tart lub na tosty. Można go też przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, na wierzchu ułożyć jagody i posiekane migdały.
Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny, następnie pokroić na porcje i podawać w formie batonów. Pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation