Kuchnia

Zdrowie na talerzu

Burger z kaszy jęczmiennej z warzywami i sałatą

ami i sałatą

AUTOR: ANDRZEJ POLAN
24.03.2014

Burger z kaszy jęczmiennej z warzywami i sałatą

Składniki:

2 szklanka kaszy jęczmiennej mazurskiej
około 3 szklanki wody
1 marchewka
1 cebula
1 seler małego
1 ziemniak
100g otrębów owsianych
natka pietruszki, koperek
kminek mielony, kolendra mielona
świeżo mielony pieprz czarny, sól
olej do smażenia



Wykonanie:

Wodę zagotowujemy z solą, dodajemy kaszę, gotujemy kilka minut i wyłączamy palnik. Garnek przykryty pokrywka umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Niech kasza tam dochodzi, nie musimy się bać, że będzie się przypalać.


Ziemniaka ścieramy na drobnej tarce, podobnie marchewkę i seler. Na patelni przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę dodajemy marchewkę i seler. Wszystko razem smażymy i odstawiamy. Miękka kaszę studzimy, dodajemy do niej przesmażone warzywa, surowego ziemniaka, natkę pietruszki, koperek i przyprawy, wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.


Proszę pamiętać, żeby smak był bardzo zdecydowany, to będzie gwarantować nam ogromny sukces. Kiedy masa jest wyrobiona porcjujemy ją na odpowiedniej wielkości kotlety, każdy obtaczamy w otrębach owsianych i smażymy na złoty kolor na oleju, po usmażeniu wstawiamy na kilka minut jeszcze do piekarnika. Burgery podajemy
z sałatą zieloną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation