Kuchnia

Kulinaria

Fitburgery z indyka i cukinii

Składniki
6 sztuk

400 g filetu indyka
2 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 cukinii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Mięso indyka zmielić w maszynce/melakserze/rozdrabniaczu. Dodać łyżkę zimnej wody i chwilę powyrabiać dłonią.
Na patelni na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek, kmin rzymski, suszone oregano i smażyć przez minutę.
Wlać drugą łyżkę oliwy i dodać cukinię startą na tarce o dużych oczkach. Smażyć przez ok. 2 - 3 minuty.
Zawartość patelni przestudzić, dodać do mięsa, doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem. Wymieszać i uformować w dłoniach nieduże kotleciki.
Rozgrzać patelnię grillową, obtaczać burgery w oliwie z suszonych pomidorów lub zwykłej oliwie i kłaść na patelnię, grillować po około 2,5 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation