Kuchnia

Kulinaria

Pieczarki po indyjsku

ok 1 kg pieczarek /najlepiej drobnych- unikniemy krojenia ;)/

czubata łyżka przyprawy curry w proszku

czubata łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru

4 łyżki sosu sojowego

1 szklanka mleka kokosowego

3 łyżki oleju

ewentualnie pieprz



Wykonanie

Pieczarki płuczę, czyszczę, odcinam końce trzonków, jeśli są większe- kroimy na pół lub na niezbyt cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewam olej, wsypuję curry, zmniejszam płomień, mieszając podgrzewam ok minuty, dodaję imbir, a po chwili pieczarki, mieszam, ustawiam ogień na średni, kładę pokrywkę i podgrzewam przez ok 8 min, w połowie mieszam. Dodaję sos sojowy, podgrzewam jeszcze pod przykryciem przez ok 3 min, zdejmuję pokrywkę i co jakiś czas mieszając podgrzewam pieczarki aż znaczna część sosu się zredukuje. Dodaję mleko, mieszam, wyłączam gaz. Można dodać nieco pieprzu czy przeciśnięty przez praskę czosnek (ten ostatni- na chwilę przed wyłączeniem gazu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation