Kuchnia

Kulinaria

Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym

Składniki
6 porcji

600 g filetu z indyka (bez skóry i kości)

Marynata i sos:

3/4 szklanki soku pomarańczowego
3 łyżki powideł brzoskwiniowych
2 łyżka dżemu pomarańczowego
2 łyżeczki kurkumy w proszku
2 łyżki octu ryżowego lub 1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (ostrej)
5 gałązek tymianku
2 łyżeczki tartego imbiru (opcjonalnie)
3 łyżki masła
80 g suszonej żurawiny

Filet opłukać, włożyć do niedużego garnka, wsypać 1 łyżeczkę soli i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut.
W rondelku zagotować składniki marynaty: sok pomarańczowy, powidła brzoskwiniowe, dżem pomarańczowy, kurkumę, ocet, paprykę, gałązki tymianku, imbir. Dodać 1/2 łyżeczki soli morskiej. Po zagotowaniu odstawić z ognia i ostudzić.
Indyka wyjąć z wody, włożyć do woreczka foliowego na mrożonki i wlać ostudzoną marynatę. Zawiązać lub zapiąć woreczek, mięso przemieszać aby równomiernie pokryło się marynatą, włożyć do lodówki na około 12 godzin.
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Do formy żaroodpornej włożyć mięso wyjęte z marynaty (marynatę zlać do miseczki). Do naczynia wlać 1/2 szklanki wody, mięso polać 1/2 szklanki marynaty, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 60 minut (większe filety należy piec trochę dłużej). Jeśli mamy odpowiedni termometr możemy sprawdzić temp. w środku najgrubszej części mięsa (powinno być 70-74 stopnie).
W trakcie pieczenia 4 razy polewać mięso marynatą. Na koniec wyjąć formę z piekarnika, odłożyć (odczekać minimum 10 minut przed pokrojeniem aby nie uciekły nam soki z mięsa). Mięso wyłożyć na talerz a do naczynia z sosem włożyć żurawinę. Formę postawić na gazie i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut aż sos trochę się zredukuje. Odstawić z ognia, dodać masło i mieszając roztopić. Wyłowić tymianek. Sos jest już gotowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation