Kuchnia

Pyszne

Wielkanocne cupcakes

Składniki:

275g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
160g cukru brązowego
łyżka niesłodzonego kakao
75g rozpuszczonego masła
3 jajka
150ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (u mnie zapach waniliowy)
kilka kropel olejku pomarańczowego.


Wykonanie:

W jednym misce umieścić składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao, czekolada posiekana). W drugiej umieścić składniki mokre (mleko, rozpuszczone masło, jajka, ekstrakt/ zapach waniliowy). Do składników suchych wlać mokre, wymieszać drewnianą łyżką niezbyt starannie. Napełnić foremkę do muffin do 3/4 wysokości. Piec w temp. 200oC około 20 minut.

***

Do dekoracji babeczek najlepiej jest używać kremu który dobrze trzyma swoją formę. Wiem że kremy maślane mają dużo przeciwników.. a najdziwniejsze jest to że ja do nich należę ;) ale w tym przypadku postawiłam właśnie na ten krem. Dla takiego efektu warto się przecież poświęcić ;) Ważne jest również aby użyć prawdziwego masła dobrej jakości, wtedy krem będzie naprawdę dużo lepszy.

Składniki:

200g masła
2 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3-4 łyżki mleka lub śmietanki


Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą białą masę, następnie dodać ekstrakt i mleko/śmietankę. Jeszcze chwilę ubijać aż do chwili uzyskania gładkiej masy.

***

1. Na początek coś niezwykle prostego ;) Gniazdko a w nim jajeczka które u mnie zostały zastąpione przez orzechy macadamia (pomysł ściągnęłam od Doroty ;). Orzechy fajnie kontrastują z ciemną czekoladą, choć kolorowe jajeczka sprawdzą się równie dobrze.Do wykonania czekoladowych wiórek rozprowadziłam bardzo cienko rozpuszczoną czekoladę na papierze do pieczenia, po czym po jej zastygnięciu, nożem zeskrobałam wiórki. To naprawdę banalnie proste i nie wymaga specjalnych umiejętności ;)

Aby wszystko dobrze się na babeczce trzymało, dobrze jest zrobić nożem małe wgłębienia.Wnętrze wgłębienia należy wypełnić cienką warstwą rozpuszczonej czekolady aby wiórki dobrze się trzymały. Następnie na wiórkach ułożyć trzy orzeszki lub czekoladowe jajeczka. I gotowe :)

2. A może coś bardziej kolorowego? A konkretnie.. żółtego? :) Wielkanocne kurczaczki musiały się tutaj pojawić :) Masę maślaną zabarwiłam niewielką ilością zielonego barwnika, łyżeczką rozprowadziłam ją na szczycie babeczki i 'posadziłam' żółte kurczaczki ulepione z masy marcepanowej.W lepieniu kurczaczków zapewne pomogą Wam dzieci, myślę nawet że z całą resztą również dadzą sobie radę.

3. I póki co.. ostatnia propozycja (ostatnia dzisiaj, ale kto wie.. ;). Były już jajeczka, były kurczaczki.. to i króliczków nie mogło zabraknąć :) Co prawda wydają się bardziej czasochłonne ponieważ mają ciasteczkowe uszy, nic jednak bardziej mylnego ;) Jeśli nie macie w planach pieczenia ciasteczek, zamiast nich możecie użyć podłużnych biszkoptów. Wystarczy lekko je skrócić, maznąć lekko masą i gotowe :) Proste, prawda?Nosek zrobiłam z czekoladowego groszka, natomiast oczy z kolorowych tic-taców (nie powinniście mieć problemu z ich kupieniem). Wąsy zrobiłam w rozpuszczonej czekolady wyciskając ją cienką strużką z woreczka z odciętym rogiem na papier do pieczenia, a kiedy zastygły, pokroiłam nożem w krótkie paseczki.

***

Babeczki możecie zrobić ze swojego ulubionego przepisu, choć uwierzcie mi że te czekoladowe są naprawdę super ;)
Życzę Wam udanej zabawy i wielu inspiracji :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation