Kuchnia

Wędliny i sery domowe

Przepis pochodzi z książeczki „Wędliny-domowe przepisy” Skarbnicy Wiedzy. Zamieniłam tylko ilość chudego mięsa z tłustym i uściśliłam ilość przypraw. W oryginalnym przepisie kiełbasa wychodzi bardziej tłusta. Bierze się 1,75 kg tłustego mięsa wieprzowego i 50 dag chudego oraz 25 dag wołowego. Moja wersja jest chudsza ;-).






Składniki:


1,75 kg chudego mięsa wieprzowego ( szynki ), 50 dag tłustego mięsa wieprzowego ( łopatki, karkówki ), 25 dag chudej wołowiny, 50 g soli niejodowanej ( np. kłodawskiej soli kamiennej ), 7 g czarnego pieprzu ( płaska łyżka ) i 2 czubate łyżki majeranku, 2 ząbki czosnku, 225 ml zimnej przegotowanej wody, cienkie jelita.






Chudą wieprzowinę mielimy maszynką z sitkiem o dużych oczkach ( o średnicy 13 mm ), a tłustą z sitkiem o średnicy oczek 10 mm. Wołowinę również mielimy sitkiem o średnicy oczek 10 mm. Do mięsa wołowego wlewamy 100 ml zimnej przegotowanej wody, dodajemy majeranek, świeżo zmielony pieprz oraz sól utartą z czosnkiem. Wyrabiamy, aż mięso wchłonie całą wodę. Odstawiamy. Mieszamy oba mięsa wieprzowe, dolewamy pół szklanki zimnej wody i wyrabiamy do momentu, gdy cała woda zostanie wchłonięta. Następnie dodajemy wołowinę i wyrabiamy aż masa stanie się kleista i spoista. Naczynie z mięsem szczelnie okręcamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki i nadziewamy jelita ( formujemy krótkie kiełbaski ). Kiełbasę sparzamy ( nie gotując ) w prawie wrzącej wodzie około 20 minut. Wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na wystygnięcia.

Kiełbasę wyrabiamy w szklanym lub kamiennym naczyniu ( nie wchodzą w reakcję z mięsem i przyprawami a co za tym idzie nie zmienią nam smaku kiełbasy ). Szklana miska jest lżejsza i wygodniejsza do schowania do lodówki ( w warunkach miejskich, szczególnie w bloku ), natomiast w domu z zimną piwnicą jak najbardziej sprawdzą się kamienne garnki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation