Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

zupy

jadłonomia · roślinne przepisy: Gazpacho ulubione z dodatkiem wędzonej papryki

Składniki:
•2 kg bardzo dojrzałych pomidorów
•3 ogórki gruntowe, obrane i pokrojone w grube plastry
•1/2 papryki czerwonej, pokrojona w paski
•1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w paski
•1/3 szklanki oliwy + odrobina do podania
•kawałek papryczki chili, do smaku
•sok z jednej limonki
•łyżeczka wędzonej papryki + odrobina do podania
•sól i pieprz
•świeża kolendra
•opcjonalnie odrobina syropu z agawy lub cukru pudru

Przygotowanie:
1.Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić na ćwiartki i wrzucić do dużego garnka razem z resztą składników poza cukrem i kolendrą. Wszystko zmiksować blenderem na bardzo gładki, aksamitny krem.
2.Dodać do smaku sól, pieprz lub więcej chili, a jeśli chłodnik jest lekko kwaśny dodać też odrobinę syropu z agawy lub cukru. Po doprawieniu porządnie zmiksować i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. Podawać posypany świeżą kolendrą, skropiony oliwą i posypany odrobiną wędzonej papryki, najlepiej jeszcze z łyżką pokrojonych w drobną kostkę ogórków i papryki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation