Kuchnia

Przepisy na ciasta i słodkości

Mleczna Babka z Dżemem Brzoskwiniowym
Korzenna, wilgotna babka. Długo zachowuje świeżość i idealnie nadaje się do filiżanki herbaty czy kubka mleka. To proporcje na naprawdę dużą formę. Jeśli korzystamy z normalnej formy na babkę proponuje przygotować je z połowy porcji.

Składniki:

250 g margaryny
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
3 jajka
3 łyżki dżemu brzoskwiniowego

Mleko zagotować z margaryną i cukrem, i wystudzić. Mąkę wymieszać z soda, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Suche składniki wsypać do mleka i wyrobić na gładka masę przy pomocy miksera. Dodać dżem i wymieszać łyżką. Wybić jajka i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tarta bułka i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 min w temp. 200°C. Po ostudzeniu można je przełożyć dowolną masą i posypać cukrem pudrem lub polukrować. U mnie po raz pierwszy pojawiła się w formie podstawowej, ale myślę, że świetnie smakowałaby przełożona powidłami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation