Kuchnia

łasuchowo

Pełnoziarniste penne z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Składniki podane na jedną porcję.
Składniki:
szklanka pełnoziarnistego makaronu penne
4 duże garście świeżego szpinaku
50g sera feta 12%
mała pierś z kurczaka (około 100g)
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
pieprz

Przygotowanie
Makaron ugotować z dodatkiem soli al dente, czyli na półtwardo. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, zaraz potem dorzucić kurczaka, usmażyć. Dorzucić świeży szpinak i pozostawić aż do puszczenia wody i zredukowania, na początku należy patelnię przykryć pokrywką, a gdy szpinak puści wodę, można już ją zdjąć. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę fetę i mieszać aż do jej rozpuszczenia, doprawi pieprzem. Pod koniec dorzucić ugotowany wcześniej makaron i wszystko dokładnie wymieszać, od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation