Kuchnia

Zupy

Indyjska zupa cieciorkowa z kurczakiem

Czas przygotowania: 20 minut


Składniki na 2 osoby:
puszka cieciorki w zalewie (400g)
puszka pomidorów krojonych (400g)
250 g mleczka kokosowego
połówka piersi kurczaka, pokrojona w kostkę
2 gałązki natki pietruszki, drobno posiekanej
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 szalotka, drobno posiekana
2 łyżki startego świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminku
sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżka vegety
kawałeczek papryczki chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
2 listki bazylii
2 łyżki startego parmezanu

W średniej wielkości garnku rozgrzać łyżkę oliwy. Zeszklić na niej szalotkę, czosnek i imbir.

Gdy zmiękną, dodać papryczkę chilli oraz doprawić solą, pieprzem, vegetą, kurkumą i kminkiem.

Po chwili dodać pomidory, gotować przez ok 2 min, co chwilę mieszając. Następnie dolać mleczko kokosowe i natkę pietruszki, dokładnie wymieszać składniki i ponownie gotować przez ok 3 min, co chwilę mieszając.

W międzyczasie na łyżce oliwy podsmażyć kurczaka (ok 4 min). Następnie dodać go do zupy wraz z odsączoną z zalewy cieciorką.

Podawać gorącą ze startym parmezanem i bazylią.

* do zupy pasuje również ryż lub chlebek naan


SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation