Kuchnia

tarta

Tarta z kurczakiem, porem, brokułami i pieczarkami.

Składniki:
mięso z kurczaka (może być z wczorajszego rosołu, może być specjalnie na tę okazję, u nas była to pojedyncza pierś z kurczaka)
mały por
jeden brokuł
400g pieczarek
200g sera żółtego
300ml mleka
4 jajka

ciasto:
1,5 szklanki mąki
125g masła
1 żółtko
łyżka śmietany 18%
szczypta soli

Masło z mąką rozetrzeć w dłoniach, dodać resztę składników i dokładnie zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 20 min. Schłodzonym ciastem wyłożyć natłuszczoną formę, nakłuć spód widelcem i zapiekać ok. 10 min. w temperaturze 175*C.

Jeśli kurczak jest surowy drobno kroimy i podsmażamy z dodatkiem ulubionych przypraw, jeśli jest to kurczak wcześniej gotowany lub grillowany rozdrabniamy. Na maśle podsmażamy pieczarki, solimy, pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojonego pora i dusimy jeszcze kilka minut. Brokuł podzielony na drobne różyczki blanszujemy ok. 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy i dodajemy do pieczarek. Warzywa łączymy z kurczakiem, dodajemy pieprz.
Farsz rozłożyć na podpieczonym spodzie, wierzch posypać startym serem.
W osobnym naczyniu rozmieszać mleko z jajkami i zalać tym tartę.
Temperaturę w piekarniku obniżyć do 160*C i całość zapiekać jeszcze ok. 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation