Kuchnia

słodkości

Sernik królewski
Składniki na kruche ciasto:

500 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
200 g cukru pudru
1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości)
1 jajko
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Podane powyżej składniki są na dużą blachę "piekarnikową".

Ciasto zagnieść i szybko wyrobić (najszybciej w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 2 godziny.

Składniki na masę serową:

2 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
10 jajek (białka oddzielone od żółtek)
1,5 kostki masła (1 kostka = 250 g)
2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 opakowania cukru wanilinowego (16 g w każdym opakowaniu)
pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (proszku budyniowego, opakowanie 40 g)
bakalie - wedle uznania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodawać po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksować, do połączenia. Na sam koniec wmiksować budyń i bakalie.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, na nie delikatnie wyłożyć masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić.

Smacznego :-).

* z połowy przepisu piekę w kwadratowej blaszce o boku 23 cm lub w tortownicy o średnicy 25 cm
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation