Kuchnia

Zupy

Zupa dyniowa z ryżem i tymiankiem

0,8 - 1 kg dyni
1 łyżka masła
1 duża cebula, drobno pokrojona
3 cm kawałek świeżego imbiru
1 łyżka ryżu
3 gałązki świeżego tymianku
szczypta cynamonu
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
sól i pieprz do smaku
ok. 1,3 litra wody lub bulionu warzywnego

Dynię przekroić i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st C pzez godzinę.
Masło roztopić w garnku, dodać cebulę, ryż i imbir. Zeszklić przez ok. 10 minut. Dodać tymianek, cynamon i dynię obraną ze skóry. Mieszając gotować 10-15 minut. Dodać wodę/bulion i gotować do czasu, aż ryż będzie miękki (zajmie to jakieś 15 minut), a zupa zgęstnieje.
Doprawić sokiem, solą i pieprzem.
Podawać z odrobiną śmietany i gałązką tymianku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation