Kuchnia

Kuchnia & Drinki

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami krok po kroku

czas: ok. 45 minut liczba porcji: forma 27–30 cm

Składniki:
kruchy spód:

180 g mąki
100 g masła
2–3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 jajko

wierzch tarty:

2–3 jabłka
2 jajka
100 g cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu
2/3 szklanki śmietany kremówki
1–2 łyżki mąki

Krok 1:
Przygotowanie zaczynam od zagniecenia kruchego ciasta. Najpierw siekam nożem mąkę, cukier, cukier z wanilią i masło, a potem dodaję jajko i zagniatam. Drugim polecanym kruchym ciastem jest tradycyjne francuskie do quiche i tart.
Przygotowanie tarty z jabłkami

Krok 2:
Chowam do lodówki na 30 minut, a potem wałkuję. Albo na omączonym blacie, albo między foliami.
Przygotowanie tarty z jabłkami

Krok 3:
Nawijam na wałek i przenoszę do formy.
Przygotowanie tarty z jabłkami

Krok 4:
Obciążam fasolkami i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę 15 minut z obciążeniem, a potem zdejmuję papier z fasolkami i piekę jeszcze 5 minut.
Tarta z jabłkami

Krok 5:
Jabłka kroję na ćwiartki, a potem na plasterki i układam po okręgu.
Tarta z jabłkami

Krok 6:
Przygotowuję sos (wszystko mieszam).
Tarta z jabłkami

Krok 7:
Zalewam sosem jabłka i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika, piekę 30 minut. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation