Kuchnia

Kuchnia

Cantuccini
Składniki:
150 g migdałów lub orzechów laskowych – może być też mix,
290 g mąki,
150 g cukru,
3 jaja w rozmiarze min. L,
½ łyżeczki esencji migdałowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/8 łyżeczki soli,
łyżeczka proszku do pieczenia,
otarta skórka cytrynowa lub pomarańczowa
Przygotowanie:

W piekarniku nagrzanym do 180 stopni, podpiec migdały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 8 minut, aż zaczną nieziemsko pachnieć – nie spalcie bo będą gorzkie!
Jak wystygną, połowę migdałów posiekajcie lub pokruszcie. Resztę zostawcie w całości.
Zmniejszcie temperaturę piekarnika do 150 stopni.

W niewielkiej miseczce roztrzepać jajka z ekstraktami i skórką, w większej wymieszajcie wszystkie pozostałe składniki, następnie do suchych składników stopniowo wlewajcie mokre mieszając, dodajcie wystudzone migdały, wyrobić aż powstanie twarde ciasto.

Formujcie wałki o średnicy 2-4 cm. Ułóżcie je na blasze wyłożonej pergaminem. Jeśli ciasto będzie się lepić – powstrzymajcie się od dodawania więcej mąki!


Piec 30- 40 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 150 st. C.
Wyjąć podpieczone wałki, ostudzić ok. 10 min., pokroić w ukośne kromki. (można posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem z odrobiną cukru, ja tego nie robię).

Wyłożyć ciasteczka ponownie na blachę i piec drugi raz ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C (po 10 minutach pieczenia obrócić ciastka na drugą stronę).

Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia i zjeść od razu lub zamknąć w słoiku lub innym szczelnym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation