Kuchnia

a Na Śniadanie..

omlet biszkoptowy | Domowy Smak Jedzenia .pl

składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki
1 szczypta soli
dodatkowo:
masło klarowane do smażenia
ulubiony dżem, konfitura, cukier puder do podania

wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy żółtka i miksujemy na małych obrotach do połączenia się z białkami. Dodajemy przesianą mąkę i przy pomocy np. drewnianej łyżki delikatnie mieszamy na gładką masę. W miedzy czasie rozgrzewamy patelnię z masłem (z nieprzywierającą powłoką, o średnicy ok. 20 cm średnicy). Przekładamy masę i smażymy na małym ogniu, przez ok. 3-4 min. (bez przykrycia). Następnie odwracamy na druga stronę i smażymy do zrumienienia. Podajemy na ciepło z ulubionym np. dżemem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation