Kuchnia

Przepisy

_tarta z dynią i pomarańczami
Tarta z dyni była pyszna, w tej wersji z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Inspiracją był jabłecznik mojej mamy - mus jabłkowy z galaretką przykryty bitą śmietaną, na biszkopcie, który budzi same dobre wspomnienia :-) Zachęcona udanym eksperymentem z dyniowym dżemem postanowiłam wykorzystać połączenie puree z dyni (to klasyk wśród moich przetworów) i galaretki. I oto jest - moja słoneczna tarta.

tarta z dynią i pomarańczami

składniki na kruche ciasto:

1 1/2 szklanki mąki

3 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

3 łyżki śmietany

1/2 kostki margaryny

Wszystkie składniki zagniatam. Wyrabiam gładkie ciasto, którym wylepiam dno i brzeg (na wysokość 2 cm) tortownicy o średnicy 28 cm (bo formy do pieczenia tarty nie posiadłam jeszcze niestety). Ciasto nakłuwam widelcem i piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

tarta z dyni i pomarańczyskładniki na masę:

2 szklanki puree z dyni

sok wyciśnięty z 3 pomarańczy

3 łyżki cukru

galaretka cytrynowa

Puree z dyni gotuję z cukrem i sokiem z pomarańczy. Do gorącej masy wsypuję galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie mieszam. Masę studzę, tężejącą wykładam na kruchy spód. Tartę wstawiam do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation