Kuchnia

Babeczkowo

Składniki:
suche
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 czubate łyżki fruktozy (można dać więcej, jeśli lubi się bardziej słodkie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu/przyprawy do szarlotki
garść lub dwie pokrojonych orzechów

mokre
1 szklanka maślanki
2 białka (lekko ubite trzepaczką, ze szczyptą soli)
serek wiejski (150 g)


W osobnych miskach połączyć suche i mokre składniki (najpierw lekko ubić białka, później dodać do nich maślankę i serek). Mokre wlać do suchych i wymieszać, dość niechlujnie :) Ciasto nakładać do foremek (najlepiej silikonowych, z papilotkami może być problem podczas wyjmowania muffinów). Wierzch posypać orzechami.
Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Można sprawdzić patyczkiem czy są upieczone (choć kawałki serka mogą to trochę utrudniać).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation