Kuchnia

drób

Kurczak pieczony na ryżu
1 kurczak
2 szklanki suchego ryżu
3 duże cebule
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
pieprz

Zalewa:
1,5 litra wody
150g ostrego keczupu
1/4 kostki masła
3 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki ostrej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli

1. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Na ryżu układamy pokrojoną w plastry cebulę. 2. Kurczaka kroimy na porcje (osobno: nóżki, udka, filety, skrzydełka), obsypujemy papryką, solą i pieprzem. Układamy na ryżu i cebuli.
3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy keczup, masło i przyprawy. Gotujemy do momentu rozpuszczenia masła.
4. Gorącą zalewę wylewamy na kurczaka do blaszki o wielkości 35x45 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation