Kuchnia

Ciasteczkowe inspiracje i nie tylko

Sernik z białą czekoladą i wiśniami

Ciasto kruche: (jest to połowa proporcji klasycznego ciasta kruchego 3:2:1)

150 g mąki pszennej (użyłam krupczatki)
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Masa serowa:

900 g trzykrotnie zmielonego twarogu tłustego (do serników zawsze używam i mielę twaróg hajnowski)
100 g śmietany 36%
100 g cukru
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 g białej czekolady
100 g wypestkowanych wiśni (użyłam mrożonych)


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Formę delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozłożyć schłodzone ciasto kruche i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić. Pozostawić temperaturę ustawioną na 180 stopni.

Masa serowa:
Czekoladę pokruszyć do miseczki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Wiśnie rozmrozić w lodówce, a następnie odsączyć na sicie.

Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po jednym jajku i żółtko. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, śmietaną i białą czekoladą. Całość można wykonać przy pomocy robota kuchennego (ja ucierałam ręcznie rózgą/trzepaczką), ale nie ubijać nadmiernie i nie wprowadzać za dużo powietrza w masę - wystarczy dobrze połączyć składniki.

Masę serową wylać do formy (boki pozostawić suche, bez natłuszczania). Wyrównać wierzch i ułożyć wiśnie, lekko je dociskając. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Następnie i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation