Kuchnia

Ciasta

Bajaderki

Składniki:

- 70-80dag pokruszonych ciast, ciasteczek, babeczek itp.

- około 18-20dag bakali

- 100g rodzynek

- pół szklanki mleka

- pół kostki masła

- 2 czubate łyżki kakao

- 2 paczki herbatników

- 2 łyżki gęstej marmolady (dałam śliwkową)

- łyżka alkoholu (ja dałam czystej wódki)

- kilka kropel aromatu rumowego

Polewa:

- 50g czekolady

- 4 łyżki mleka

- łyżka masła

- szklanka wiórków kokosowych



Wykonanie:

Zagotować mleko z masłem i kakao. Lekko przestudzić.

Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Rodzynki zalać wrzątkiem. Bakalie posiekać, Wszystkie składniki umieścić w misce, zalać mlekiem. Wyrobić na gładką masę, formować kulki (wielkość według gustu), wstawić je do lodówki.

Mleko podgrzać, dodać masło i czekoladę, podgrzewać do rozpuszczenia. Schłodzone kulki maczać w polewie, następnie w wiórkach kokosowych. Chłodzic kilka godzin, najlepiej całą noc.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation