Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pomidorowa z mozzarellą

Składniki:
0,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
1 marchewka
1 mały korzeń pietruszka
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka masła
3-5 kulek ziela angielskiego
2 listki laurowe
2-3 pomidory lub 200 g pomidorów z puszki z sokiem
2-3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
sól, pieprz do smaku
80 g mozzarelli pokrojonej w kostkę
świeże listki bazylii



Warzywa (oprócz pomidorów) pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego bulionu, dodać łyżkę masła, cukier zagotować. Dorzucić ziele angielskie, liście laurowe i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 30 minut aż warzywa staną się całkiem miękkie. Dorzucić rozdrobnione pomidory, posolić, gotować jeszcze 10 minut, następnie wszystko dokładnie zmiksować, dodać koncentrat, jeszcze raz krótko zagotować i zestawić z ognia.
Podawać od razu bardzo gorące, w niewielkich bulionówkach lub filiżankach posypane kostkami mozzarelli i ozdobione świeżą bazylią. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation