Kuchnia

ciasta

Mocno czekoladowe ciasto z gruszkami

Składniki

150 g mąki pszennej
50 g kakao
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
4 łyżki cukru
5 łyżek mleka
3 gruszki

Wykonanie

Masło ucieramy przez kilka minut z cukrem. Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Następnie dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dodajemy kakao. Wszystkie składniki miksujemy. Na koniec dolewamy mleko, ciasto powinno być dosyć gęste, w razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub dosypujemy odrobinę mąki. Aby ciasto było jeszcze bardziej aromatyczne, można dodać do niego również roztopioną czekoladę. Okrągłą formę (o średnicy ok. 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Gruszki obieramy, dwie kroimy w kostkę, jedną w plasterki. Gruszki pokrojone w kostkę przekładamy do ciasta i mieszamy delikatnie, następnie przekładamy do formy. Na wierzchu układamy plasterki gruszki, ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez około 50 minut. W międzyczasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Studzimy w otwartym piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation