Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Drożdżowe zajączki
Składniki ( na około 12 niedużych zajączków)
1,5 szklanki( 230g) mąki chlebowej lub Manitoby( można zastąpić też zwykłą mąką)
1 szklanka( 150g) maki pszennej, plus 3-4 łyżki, jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste
2 spore szczypty soli( około 2-4 g)
2-3 łyżki(10- 15g) cukru, dla wersji słodkiej około 1/4 szklanki
7g suchych drożdży
1 jajko
1 żółtko
80-90g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
3/4- 1 szklanki letniego mleka
Przygotowanie:
W misce wymieszać oba rodzaje mąki, w jednym krańcu miski wsypać sól, w przeciwległym cukier i drożdże. Następnie wlać chłodne masło, jajko, żółtko i około 1/2 szklanki mleka. Wyrabiać łyżką a następnie rękoma. Jeśli masa będzie za sucha- stopniowo dolewać pozostałą część mleka, jeśli zbyt kleista- dodawać po trochu mąki. Ciasto wyrabiać około 10-15 minut, aż będzie można ukształtować je w kulkę, będzie wilgotne, gładkie i elastyczne. Masa powinna być dość miękka i może lekko kleić się do rąk. Czystą miskę posmarować niedużą ilością oleju lub rozpuszczonego masła, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką( tak aby nie dotykała ciasta). Odstawić w ciepłe miejsce* na około 1 godzinę, lub do momentu, aż podwoi swoją wielkość.
Piekarnik nagrzać do 1700C. Dużą blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub wyłożyć matą silikonową.
Wyrośnięte ciasto krótko( 1-2 razy) wyrobić, aby je odpowietrzyć. Następnie rozwałkować** na prostokąt wielkości około 34x27cm, nożem wyrównać brzegi( ścinki pozostawić na ogonki). Radełkiem pociąć ciasto na 13-14 pasków( 12 na zajączki, pozostałe na ogonki). Końcówki ciasta lekko pociągnąć, aby nadać im bardziej spiczasty kształt. Paski zawijać w króliczki, jak na zdjęciu, w środek włożyć kuleczki( ukształtowane z resztek ciasta)- ogonki. Króliczki ułożyć na przygotowanej blaszce, zachowując odstępy.
drożdżowe zajączki
Piec około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzone można polać lukrem i dowolnie udekorować( w wersji słodkiej). Przechowywać w pojemniku lub pod przykryciem, aby nie wysychały. Najlepiej smakują w dniu pieczenia i następnym.
Smacznego:)
*Chyba już kiedyś o tym pisałam, ale ciasto drożdżowe najlepiej wyrasta jeśli wstawimy je do wyłączonego piekarnika i włączymy w środku lampkę piekarnika, powstaje wówczas idealna temperatura i wilgotność do wyrastania a jednocześnie nie ma ryzyka przeciągów itp.
**Ciasto drożdżowe najlepiej podsypywać jak najmniejszą ilością mąki podczas rozwałkowywania. Ja najczęściej używam odrobiny oleju. Jeśli dodamy za dużo mąki, ciasto będzie twarde i zbite.
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