Kuchnia

SAŁATKI i SURÓWKI

Danka pichci: Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane
Szare kluski ziemniaczane kojarzą się nam przeważnie z dzieciństwem. Podobnie jest u mnie w domu, ponieważ moja teściowa właśnie robiła takie kluski dość często. Przekazała mi swój przepis i w moim domu są także bardzo popularne.

Składniki:

1kg ziemniaków surowych
1 duże jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
10-15dag wędzonej słoniny lub boczku
1 cebula






Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, obrać, potrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na lnianą ściereczkę i dokładnie odcisnąć. Powstały płyn pozostawić w miseczce na kilka minut, na dnie osadzi się skrobia.
2. Ziemniaki umieścić w misce, dodać sól, jajko. Odlać wodę wyciśniętą z ziemniaków, a pozostałą na dnie naczynia skrobię przełożyć do miski z ziemniakami. Dodać mąkę, całość razem wymieszać do uzyskania gęstego ciasta.
3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Połowę masy ziemniaczanej przełożyć na talerz i dużą łyżką wrzucać kawałki ciasta do gotującej się wody (za każdym razem przed nabraniem ciasta zanurzyć łyżkę w gotującej się wodzie). Po około minucie przemieszać kluski w garnku. Gdy wypłyną na powierzchnie wody zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 5 minut.
4. Kluski wybrać łyżką cedzakową i podobnie postąpić z drugą częścią ciasta.
5. Słoninę pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, wytopić tłuszcz. Do niego dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do zrumienienia.
6. Ugotowane wcześniej kluski polać usmażoną cebulką ze słoniną.
Jako dodatek do klusek ja użyłam groszku z marchewką, ale smakują równie dobrze z duszoną kapustą kiszoną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation