Kuchnia

ryby

GRILLOWANY ŁOSOŚ Z SOSEM TZATZIKI
(2 porcje)
2 kawałki (po ok. 150g) filetu z łososia,
przyprawa do ryb,
świeżo mielony pieprz,
sok z cytryny,
1 łyżka oliwy,
150g jogurtu greckiego (użyłam light),
70g sera typu feta,
½ długiego ogórka,
½ ząbka czosnku,
1 łyżka posiekanego koperku,
sól

Filety umyć, osuszyć, oprószyć przyprawą do ryb i pieprzem. Posmarować oliwą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie upiec na grillu lub usmażyć na patelni grillowej już bez dodatku tłuszczu (najlepiej smażyć na niezbyt dużym ogniu, aby łosoś zdążył upiec się w środku).
Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser feta rozetrzeć wodelcem w misce. Dodać ogórek, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Grillowanego łososia podawać z sosem i lekką sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation