Kuchnia

Kulinaria

* 175 g mąki
* 50 g cukru
* szczypta soli
* 1 jajko
* 100 g masła
* 300 g gorzkiej czekolady
* 300 g śmietany
* cukier puder
* wiórki czekoladowe, truskawki i plasterki banana do dekoracji
tłuszcz do formy, mąka do podsypywania

Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Dodać jajko i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Formę do tarty (22 cm) natłuścić, a ciasto rozwałkować do średnicy 26 cm. Ciastem wyłożyć formę, docisnąć, wyrównać przy brzegach. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wysypać suszony groch (ma on dociskać ciasto, aby nie rosło). Piec w 200 st. Przez 15 minut. Zdjąć groszek i piec dalsze 10-15 minut. Wyjąć, odstawić, aby ostygło. Czekoladę posiekać, śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Odstawić na 45 minut w chłodne miejsce, od czasu do czasu mieszać. Krem nałożyć na ciasto, wyrównać i odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation