Kuchnia

ciasta/ciasteczka

Popękane cytrynowe ciasteczka

Źródło: http://www.mytastepl.com/click/index/75729146/niebonatalerzu.blogspot.com


składniki ( na ok 25 szt) :

- tabliczka białej czekolady ( 100g)
- pół kostki masła ( 100g)
- 2 jajka
- nieco więcej niż pół szklanki cukru ( ok. 120 g)
- 2,5 szklanki mąki (ok. 380 g)
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka soku z cytryny
- skórka (żółta część) otarta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
- cukier puder do obtoczenia ciastek

Czekoladę połamać i rozpuścić z masłem w rondelku nad parującą wodą. Ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem na jasny puch. Dodać sok i skórkę z cytryny, wlać masę z masła i czekolady, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować lub zagnieść ręką kulę z ciasta. Odstawić pod przykryciem do lodówki na przynajmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Z ciasta odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego ( ciasto stwardnieje), obtaczać porządnie w cukrze pudrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w całkowicie nagrzanym piekarniku ok. 10-14 minut, dłużej pieczone twardnieją, choć dalej są smaczne:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation