Kuchnia
serniki
Sernik marcepanowy | Kwestia Smaku
Składniki
500 g zmielonego twarogu
250 g sera mascarpone
3/4 szklanki cukru
180 g jogurtu naturalnego
skórka i sok z cytryny
2 łyżki likieru migdałowego Amaretto
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Oraz
200 g śmietany 18%
2 łyżki cukru
Polewa i dekoracja
200 g masy marcepanowej
200 g białej czekolady
ok. 60 ml śmietanki 30%
Dodaj notatkę
Przygotowanie
Twaróg zmiksować z mascarpone, następnie dodać cukier, jogurt, skórkę i sok z cytryny, likier Amaretto, ekstrakt migdałowy i wanilię (ziarenka wyłuskane z przepołowionej wzdłuż wanilii lub cukier wanilinowy). Wszystko zmiksować.
Następnie dodawać po 1 jajku miksując po kilkanaście sekund na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Dno formy 23 cm wyłożyć papierem, zapiać obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Na dno wylać masę serową i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez ok. 30 minut lub do ścięcia się masy.
Na wierzchu rozprowadzić śmietanę gęstą wymieszaną z cukrem, piec dalej przez 15 minut. Sernik ostudzić i schłodzić np. przez noc w lodówce.
Polewa i dekoracja
Odłożyć połowę masy marcepanowej na dekorację z różyczek. Resztę masy marcepanowej zetrzeć na tarce. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić np. w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, dodać startą masę marcepanową i mieszać do połączenia.
Do gęstej masy dodawać po łyżce śmietankę cały czas mieszając do otrzymania jednolitej i gładkiej masy (nie trzeba wykorzystać całej śmietanki). Udekorować wierzch sernika, schłodzić.
Z reszty masy ulepić różyczki i udekorować sernik.
MA==