Kuchnia

mniam! fit na słodko

Fit kopiec kreta - bez mąki pszennej i cukru!

Ciasto:

5 białek
szczypta soli
4 żółtka
5 łyżek ksylitolu
3 łyżki kakao
100 g mąki ryżowej (ok. 1/2 szklanki)
Wypełnienie:

3-4 banany
puszka (400 ml) mleka kokosowego (powinna być w lodówce przez co najmniej kilka godzin przed robieniem kremu)
50 g czekolady gorzkiej
sok z cytryny
Ciasto:

1. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Ubijaj je ok. 3 minut mikserem.

2. Gdy białka będą sztywne – stopniowo dodawaj do nich ksylitol (ciągle ubijając).

3. Do sztywnej masy dodaj 4 żółtka i ponownie wymieszaj mikserem.

4. Na koniec dodaj kakao i mąkę – wymieszaj, ale tylko do połączenia składników. Masa powinna być bardzo puszysta.

5. Piekarnik nagrzej do 165 stopni, grzanie góra dół.

6. Tortownicę nasmaruj cienką warstwą oleju kokosowego.

7. Masę na ciasto przelej do tortownicy i piecz przez 20-25 minut.

8. Po wyciągnięciu – odstaw ciasto, aby ostygło i zabierz się za przygotowanie kremu.

Wypełnienie:

1. Czekoladę gorzką drobno posiekaj. Kawałeczki czekolady powinny być naprawdę małe, żeby masa smakowała mniej więcej, jak lody straciatella.

2. Do posiekanej czekolady dodaj śmietankę z mleka kokosowego. W puszce z mlekiem kokosowym znajduje się część „płynna” i część „stała”, czyli śmietanka. Śmietankę użyj do kremu, a wodę użyjesz do nasączenia biszkoptu. Ważne, aby wcześniej trzymać puszkę z mlekiem kokosowym w lodówce, aby śmietanka była odpowiednio schłodzona.

3. Zmiksuj na gładką masę.

4. Banany obierz ze skórki i przekrój na pół.

5. Z ostudzonego biszkoptu wyciągnij „środek” tak, aby po bokach został wysoki.

6. Biszkopt namocz „wodnistą” częścią mleka kokosowego.

7. Na namoczonym biszkopcie ułóż połówki banana, płaską częścią do dołu, następnie skrop je sokiem z cytryny.

8. Banany pokryj masą na bazie śmietany i gorzkiej czekolady.

9. Wyciągnięty z biszkoptu środek pokrusz na masie śmietanowej, aby wizualnie stworzyć „kopiec”.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation