Kuchnia

ciastka babeczki

Domowe batoniki snickers / Homemade snickers bars | Sweet&chili

Składniki i przygotowanie (10-12 batoników):

250 g pokruszonych herbatników o smaku czekoladowym
120 g rozpuszczonego masła
125 g fistaszków (niesolonych)
400 g kajmaku/masy korówkowej
170 g gorzkiej czekolady2

Podłużną formę do pieczenia (np. do pasztetu) wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. W misce wymieszać pokruszone ciastka z rozpuszczonym masłem, całość wyłożyć na blachę formując spód. Następnie położyć warstwę z masy korówkowej, posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną czekoladą. Całość lekko „docisnąć”, tak aby orzechy i czekolada odrobinę zanurzyły się w masie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-25 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie wsadzić do lodówki na kilka godzin. Dobrze ostudzone snickersy pokroić w paski o grubości ok. 3 cm.

Smacznego! Karla
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation