Kuchnia

kuchnia

Chyba większość ludzi lubi domowy chleb. Pieczenie chleba może być bardzo czasochłonne, ja jednak lubię proste, smaczne przepisy. I tak właśnie podkradłam przepis mojej mamy na chleb



Składniki:

7 g drożdży suszonych
375 g mąki pszennej
225 g wody
50 g mleka
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżki miodu


Przygotowanie:



Lekko podgrzewamy wodę z mlekiem i miodem (jeśli parzy w palec, to stanowczo jest za ciepłe). Rozpuszczamy w nich drożdże.

Mieszamy mąkę z solą. łączymy wszystko w jednej misce. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i od góry posypujemy mąką. Przykrywamy od góry i pozostawiamy na 1,5 godziny.

Delikatnie formujemy bochenek i kładziemy na blaszce obsypanej mąką (można zostawić jeszcze na 15 minut, gdy piekarnik się będzie nagrzewał). Pieczemy w piekarniku w temperaturze 275 stopni (do piekarnika wkładamy również naczynie z wodą). Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 7 minut (jeśli piekarnik nie osiąga takich temperatur, to radzę piec na 220 stopniach około 18-20 minut). Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk po zastukaniu w skórkę.

Uwaga:

Ja do ciasta dodaję 2 łyżki otrębów i często mieszam mąkę pszenną z ryżową lub z żytnią. A czasem dla zmiany smaków dodaję pokrojone suszone pomidory, oliwki…

POWIĄZANE WPISY:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation