Kuchnia

ciasta

Ciasto z rabarbarem
Składniki:
•5 lasek (?) rabarbaru
•200g mąki pszennej tortowej
•200g cukru + 1 łyżka do zasypania rabarbaru
•200g masła (nie margaryny!!!)
•50g mąki ziemniaczanej
•1 łyżka proszku do pieczenia
•4 jajka
Przygotowanie:
•zaczynamy od obrania rabarbaru oraz pokrojenia go na kawałki.Tak przygotowany rabarbar przekładamy do pojemnika, zasypujemy łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy.
•do miski wrzucamy pozostałe składniki i miksujemy. I tu mała uwaga. Moja babcia najprawdopodobniej używała twardego masła i zagniatała ciasto ręcznie. Ja po pierwszej próbie zrobienia tego, krótko przed momentem poddania się ;) postanowiłam użyć miksera ręcznego. I okazało się, że ciasto wychodzi równie dobre, tak więc masło nie musi być twarde i możemy spokojnie całość miksować.
•ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej cienką warstwą bułki tartej (spróbujcie się powstrzymać przez zjedzeniem resztek ciasta z miski ;) )
•na wierzchu ciasta układamy rabarbar. Całość zapiekamy 40 min w temp. 170 stopni.
•po upieczeniu i wystudzeniu możemy udekorować ciasto lukrem z soku z cytryny i cukru pudru (mieszamy te 2 składniki w trudnych do określenia proporcjach :) Ważne, żeby uzyskać dosyć gęstą konsystencję. U mnie wyszło ok. 200g cukru na jedną cytrynę :) )
Zamiast rabarbaru możemy użyć innych owoców, jak śliwki, wiśnie czy truskawki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation