Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

kociołek cygański
Suszone grzyby należy wcześniej zalać wrzątkiem. Umyć, obrać i pokroić ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek, świeżą kapustę, mięso i kiełbasę. Do zawieszonego nad ogniskiem kociołka z wodą należy wrzucić listek laurowy, owoc jałowca, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu. Następnie odsączone grzyby, mięso wieprzowe i marchewkę, gdyż te produkty wymagają najdłuższego gotowania. Po około 30 minutach należy wrzucić kolejne dodatki tj. ziemniaki, kapustę, mięso z kury, cebulę i czosnek. Gdy wszystkie produkty wrzucone do kociołka osiągną odpowiednią miękkość należy sporządzić ze smalcu i mąki na patelni zasmażkę. Sporządzoną zasmażką należy zagęścić przyrządzany na ogniu kociołek i w miarę potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem, a także dodać majeranek, który nadaje aromatu potrawie. Całość należy zagotować, a następnie zestawić z ognia. Ta licząca kilka wieków potrawa będąca połączeniem różnych gatunków mięs, warzyw oraz grzybów zdobyła uznanie i cieszy się dużą popularnością podczas różnych imprez plenerowych czy konkursów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation