Kuchnia

Przepisy

Mus czekoladowy

Składniki:
100g mlecznej czekolady,
100g gorzkiej czekolady,
4 jajka,
szczypta soli,
4 łyżki wody,
2 łyżki masła,
1/2 l śmietanki 30%,
125g serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru.

Wykonanie


Czekolady stopić z dodatkiem wody i masła na parze. Przestudzić.
Białka ubić ze szczyptą soli i łyżką cukru pudru na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, dodać przestudzoną czekoladę. Następnie dodać ubite białka.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, krótko zmiksować. 2/3 dodać do masy czekoladowej.
Mus czekoladowy nałożyć do pucharków, udekorować resztą śmietanki. Schładzać ok. 2 godz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation