Kuchnia

mniam! fit na słodko

Domowe ciasto z cukinią

Składniki

2 szklanki startej na małych oczkach cukinii (bez skórki)
½ szklanki płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego
około 1/3 szklanki ciemnego kakao
łyżeczka sody
2 jajka
½ szklanki syropu klonowego lub czegoś innego do osłodzenia (ja dałam 3 łyżki i nam smak odpowiadał)
1½ szklanki mąki

Wykonanie
W dużej misce przez chwilę (bez miksera) ubijamy jajka, wlewamy olej i syrop klonowy. Dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy startą cukinię. Na końcu wsypujemy mąkę i sodę.
Wersja druga: wszystkie składniki wrzuciłam do thermomixa i zmiksowałam na gładką masę. Ciasto jest jaśniejsze, bo robiłam je na oko.
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation