Kuchnia

fit słodkości

Kolejne ciasto z cyklu „moje ulubione” :D Brownie fasolowe z serkiem stracciatella ;)

Składniki:
Ciasto:
Fasola czerwona konserwowa – 1 puszka
Banan – 400g (ok. 4szt)
Jajka (oddzielnie żółtka i białka) – 4szt
Kakao – 30g
Słodzik - opcjonalnie

Krem:
Serek Emilki 0% - 500g
Czekolada gorzka/deserowa – 50g
Żelatyna – 20g
Woda – 250ml
Słodzik – wg uznania
Aromat śmietankowy/waniliowy – wg uznania

Polewa:
Czekolada gorzka/deserowa – 50g
Mleko 1,5% - 20ml

Przygotowanie: Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą. W misce miksujemy wypłukaną fasolę, banany, kakao, żółtka i słodzik. Masa powinna być dobrze zmiksowana. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą delikatnie mieszając.

Ciasto przelewamy do formy (u mnie tortownica o średnicy 21cm) spryskanej olejem (PAM) 0kcal. Pieczemy przez ok. 45-50min w temperaturze 180’C (termoobieg).

Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wydrążamy ciasto, tak żeby zostało coś na wzór miski ;) Wydrążonych kawałków nie wyrzucamy!

W garnku rozpuszczamy żelatynę zalewając 250ml zagotowanej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

50g czekolady ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z serkiem Emilki, słodzikiem i aromatem śmietankowym/waniliowym.

Jak żelatyna trochę przestygnie to mieszamy razem z wcześniej przygotowanym serkiem. Przelewamy do wydrążonego ciasta.

Jak masa trochę stężeje, to na górę układamy pokruszone kawałki ciasta.

Polewę przygotowujemy rozpuszczając 50g czekolady wraz z mlekiem i polewamy górę ciasta.

Wartości odżywcze w 100g ciasta:
119kcal – 8g białka, 3,7g tłuszczu, 12g węglowodanów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation